Klust3r DiSivagangga Adalah Perebak Utama, Gen0m Co19 Spt di Mesir Dan ini,Dr Noor Hisham

Baru Sebentar tadi dari pihak KKM telah memberikan angka terbaru pesakit yang dijangkiti oleh cov19. Dimana terdapat 10 orang pertambahan kes baru melibatkan penularan tempatan dengan beberapa kes melibatkan kluster dari Sivagangga.

Terbaru: Kes baru yang positif masih kekal 2 angka, 6positif di bawah klusterSivagangga

Pada hari ini, Dari pihak KKM ada meluahkan rasa kebimbangan mereka terhadap klusterSivagangga yang telah bermula di KEdah ada kaitan dengan genom cov19 yang telah dikenal pasti sebagai perebak utama (super spreader) di negara Pakistan dan Mesir.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia iaitu Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan bahawa pihaknya mendapati kluster tersebut yang telah dikesan oleh KKM daripada pemilik sebuah kedai nasi kandar di Jitra, tersebar sangat cepat berbanding kluster yang lain.

“Apa yang dapat kita lihat pada hari ini, KlusterSivagangga ini sudah pun merebak dengan sangat cepat sekali jika dibandingkan dengan 9 kluster di Sarawak dan sebagainya”. Jelasnya lagi

“Kajian sedang dijalankan sama ada kita sedang menghadapi satu kluster iaitu genome 614, iaitu kluster super spreader. Super spreader ini dikatakan telah dimaklumkan kepada kementerian iaitu dari Mesir dan juga dari Pakistan.

Jadi disebabkan akan perkara itu, ia besar kemungkinan kluster sivagangga ini adalah merupakan kluster super spreader.

Untuk pengetahuan semua, kluster ini telah dijejaki oleh Kementerian Kesihatan Malaysia selepas seorang lelaki yang baru pulang dari India pada 13 Julai yang lalu gagal untuk berada dalam kuarantin seperti yang telah ditetapkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sehingga ke hari ini, kluster ini telah mencatatkan lebih 30 kes positif melibatkan kanak-kanak dan orang tua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Hiburan terkini tempatan

Sumber: wow rentasasia

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Klust3r DiSivagangga Adalah Perebak Utama, Gen0m Co19 Spt di Mesir Dan ini,Dr Noor Hisham"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*