Beran1 Kerana Benar: Didik Anak Sebagai ‘Hamb4’ Allah Dari Sekarang ‘Supaya Kel4k Tidak Menjadi ‘Tuan’ Kepada Ibu Bapa

Mogo Menjadi Anak Yg Soleh Dan Solehah

Didik anak sebagai ‘ham ba’. Tajuk memang nampak seperti tidak berperikem4nusiaan, tapi itulah hakik4t mendidik anak zaman sekarang.

Mungkin tak ramai setuju dengan kenyataan ini. Terutama ibu bapa yang melihat bahawa anak tersebut perlu dicur4h kasih sayang bak men4tang minyak yang penuh.

Pernah tak anda melihat senario di mana si ibu sibuk membuat kerja-kerja di rumah, seperti membasuh, mengemop lantai, memasak malah mengemas bilik si anak. Walhal, si ibu ada dua tiga orang anak da ra yang duduk bersenang lenang di depan TV, atau mengadap smartphone atau berchating depan laptop?

Nah .. apabila disuruh untuk tolong …. terus mervngut, tak ret1i, mal4s dan ada yang buat cincai-cincai sebab terpaks4. Lagi ter0k, ada yang angkat kaki .. mer4juk dan tarik muk4 .. hanya kerana meminta untuk tutup air jerangan di dapur. Uhh .. kepala digeleng sepuluh kali pun tak jadi apa… hurmmm..

Tak kurang juga anak lelaki, mana mahu nak buat kerja-kerja yang selalu dilakukan oleh perempuan? Hil4nglah m4cho .. rasa macam kelakian kena sagat kat atas tar jalanraya .. erkk.

Anak Jadi ‘Raja’ Sebagai Berleluasa

Budaya anak menjadi raja semakin berleluasa sekarang. Sebab apa?. Sebab mereka tidak dididik menjadi ‘ham ba’ sejak dari kecil. Ramai pasa ngan ibu bapa yang terlalu manjakan anak. Kehendak anak semua dituruti.

Mereka tidak diajar untuk mengerti kesus4han dan kepayahan ibu bapa mereka. Ya ibu bapa kaya berharta .. tapi nak sampai berjaya begitu .. bukan mudah. Ada anak-anak ni ambil tahu?

Bila ada beritahu .. jangan manj.akan anak. Ini alasan mereka …

Jika beginilah alasannya, bersiap sedialah untuk menjadi “ham ba” kepada anak sampai ke tua?

Bukan itu sahaja…

Ada anak yang dah kahwin beranak pinak pun masih menyusahkan mak pak. Benda ni berlaku, dan saya sendiri dah banyak kali lihat dengan mata kepala sendiri.

Betul. Ini terjadi dalam dunia masa kini .. baju laki bini anak beranak si emak yang basuh. Umur dah lebih 30 tahun kot …nak makan pun mak yang masak…

Anak yang tidak dididik dengan kesus4han kerja sedari kecil, mereka akan kekok untuk melakukannya bila sudah jadi dewasa. Kalau buatpun, tak ikhlas dan hanya lakukan secara terpaks4. Mereka akan buat hanya bila disuruh.

Saya bukan mahu para ibu bapa untuk de ra anak. Dalam Islam sendiri pun ada caara didik anak ini. Guna sahaja tip dan panduan yang telah Nabi Muhammad S.A.W sarankan. Ibu bapa harus sedar, bermula dari anak berumur 2 tahun, mereka perlu dipupuk dan dididik supaya menjadi ‘ham ba’.

1. Arah mereka lakukan sesuatu, paks4 mereka.
2. Jangan terlalu lembut hati.
3. Usah terlalu kasihankan anak.
4. Jangan terlalu memanjakan anak.
5. Ajar mereka erti sus4h pay4h sejak kecil.
6. Ajar mereka tentang kerja rumah.
7. Ajar mereka erti kehidupan.
8. Pupuk kesedaran dalam diri mereka.
9. Ajar anak perempuan kerja-kerja mengemas, memasak, mencuci rumah dan segala macam kerja rumah.
10. Didik anak perempuan mengenai kebersihan, terutama kebersihan diri.
11. Anak lelaki kena biasakan mereka untuk ringan tulang.
12. Ajar juga anak lelaki untuk membuat kerja-kerja seperti bertukang, betulkan paip air, siram pokok dan macam-macam lagi.
Kalau boleh, ajar juga perkara yang anak perempuan buat seperti memasak. Tak ada s4lah, malah nanti akan jadi satu bonus sebagai seorang lelaki dewasa.

Anak kita, acuan kita. Ajari dan didik mereka dengan kasih sayang tapi perlu teg4s dan pastikan mereka ikut arahan. Biar dididik sebagai hamb4, jangan bila dah besar jadi raja. Dan paling dit4kuti, bertukar menjadi anak der hak4, yang dimvrkai oleh Allah S.W.T

Sumber Dan Rujukan

Akak Pesan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa juga untuk follow kami di Fb DUNIA MEDIA!

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak DUNIA MEDIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak DUNIA MEDIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment on "Beran1 Kerana Benar: Didik Anak Sebagai ‘Hamb4’ Allah Dari Sekarang ‘Supaya Kel4k Tidak Menjadi ‘Tuan’ Kepada Ibu Bapa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*