Aku dipaks4 isteri utk kahwin lagi sebab dia terlalu sibuk. Tak sangka calon macam ini yg isteri carikan utk aku

Salam kepada admin dan rakan pembaca diluar sana, Tujuan post ini adalah sekadar berkongs1 sedikit cerita saya dan keluarga saya. Saya Ramlan, bukan nama sebenar.. ber umur 34 tahun, Saya dibesarkan di rumah Anak y4tim.

Saya berada di sini semenjak berumur 14 tahun lagi, walaupun di besarkan tanpa ibu bapa, Alhamdulillah, kini saya bekerja sebagai engineering bahagian mesin perub4tan, membaiki keros4kan mesin perub4tan, contohnya mesin CT scan, MRI dan lain – lain.

Sekiranya anda telah membaca kebahagian ini, saya ingin meneruskan bagaimana saya berjumpa dengan isteri saya. Kami bersama – sama dibesarkan di rumah anak yat.im, berbeza nasib, saya masih ada saudara yang ingin menjaga saya dari jauh, berbeza dari dia.

Dia dil4hirkan tanpa bin, dan ibunya berkahwin dengan orang lain ketika dia berumur tiga tahun, sudah j4tuh di timpa tangga, ibunya meninggl ketika beliau tingkatan satu, sebelum jauh lagi penceritaan saya,

anggaplah nama isteri saya Aminah, berusia empat bulan lagi tua dari saya dan kami dil4hirkan pada tahun yang sama.

Isteri saya Aminah adalah tul4ng belakang saya sehingga berjaya ke hari ini Walaupun mengalam1 ksuk4ran untuk berkahwin tanpa wali, saya belajar beliau membantu saya dari kewangan, tidak pvtus memberi kata semangat kepada saya, suk.ar untuk saya melupakan jasa beliau.

Kami di satukan pada berumur 26 tahun, dan dikurniakan seorang anak lelaki setahun sesudahnya, dan seorang perempuan dua tahun kemudian setelah anak pertama l4hir.

Ketika berumur tiga puluh tahun, isteri saya mohon untuk berhenti, menjadi suri rumah sepenuh masa, dan membuka rumah untuk perempuan yang akan mel4hirkan anak tanpa ayah.

Ketika berumur 32 tahun, saya diuji dengan kenaikan pangkat, saya terpaks4 untuk cover area Singapura, Thailand, Vietnam, dan Philipine, dan saya diberi rumah di Johor Bahru, dan perlu standby bila – bila masa untuk pergi ke luar negara.

Oleh kerana saya lebih banyak berada di Johor Bahru, dan isteri sayang untuk meningg4lkan rumah kebajian beliau, Aminah mohon agar saya berk4hwin dua, untuk jaga pakai saya ketika saya berada di Johor Bahru.

Puas saya menol4k, dan akhirnya, saya bersetuju setelah beliau yang mencarikan calon untuk saya.
Isteri kedua saya, berumur 30 tahun, dan berasal dari Johor Bahru juga.

Pelbagai perjanjian tiga hala kami buat, contohnya pembahagian n4fkah, hib4h, tanggung jawab, dan pelbagai lagi.

Alhamdulillah, walaupun Aminah sed1h, tetapi Aminah juga gembira melihat saya terurus ketika terpaks4 out station kerana kebanyakan flight saya dari Singapura.

Langit tak selalu cer4h, saya dan Aminah diuj1 ketika Ani disahkan meng4ndung, pada bulan April lalu, trimester pertama sangat menguj1 kami bertiga, dan Aminah mencadangkan saya mengambil pembantu rumah untuk menguruskan rumah saya dan Ani di JB.

Ibu Mertua saya, sudah mula masuk campur, kata saya suami tak berguna, mementingkan kerja sahaja.

Saya menjadi semakin pening, saya sudah menghubungi doula jika saya dalam tugas, mereka akan menemani isteri saya.

Ani akur, tetapi ibu mertua sekali lagi, mengatakan saya terlalu sayang kerja, tidak sayangkan nyaawa manusia, saya memb4ntah, kata saya, saya membaiki mesin CT scan, MRI, Radioterapi, dan banyak lagi, banyak nyaawa saya selamatkan.

Ibu mertua sepertinya, ke sal membenarkan saya berkahwin dengan anaknya.

Ani mula mer4juk, menj4uhkan diri dengan saya, Aminah, cuba menerangkan betapa sib0knya saya dan hanya anak kedua sahaja saya berada di hspital ketika kel4hiran anak saya bersama Aminah, itupun selepas dil4hirkan,

Ani tidak mahu terima alasan saya, dan mohon ceraai, Saya berkata, ceraai tak kan j4tuh, selagi anak tidak dilahirkan, Ani masih lagi tidak mahu terima kenyataan.

Jadi pesanan saya, sila kenal, dan faham tugas suami, dan kemungkinan yang akan berlaku. Terima kasih kerana membaca.

KISAH KE 2. Saya bagi keizinan kepada suami untuk berpoligam1 jika dia mampu. Tapi yang menyed1hkan saya, suami curaang ketika saya hamiil 7bulan dengan isteri orang, dan gaji suami hanya RM500 sebulan semua keperluan rumah saya yang t4nggung. Suami tetap tekad nak saya bermadu, saya tekad….

Assalamualaikum warga krt dan admin. saya mohon siarkan post saya sbb saya mmg perlukn pertolongan dan pendapat warga krt skng ni.

Saya isteri berumur lewat 20an dan juga suami. usia perkahwinan masih 2 tahun. saya bekerja sebagai penjawat awam dan suami pula salesman yg tiada pendapatan tetap.

Saya meng4ndung anak sulung 7 bulan. Baru2 ni suami saya kantoi bermesej dgn rakan sekerja iaitu berstatus isteri org. Suami mengaku menyayangi wanita tersebut.

Saya seorg isteri yg tak ke sah pasal poligami, kami pernah berbincang pasal poligam1 walaupun usia perkahwinan kami baru 2 tahun dan situasi saya pregnant tapi saya gagahkan juga utk redh4 dgn isu mahu poligam1 apabila dia mampu kelak.

saya bukan isteri yang men3ntang poligam.i tapi isunya sekarang suami saya pendapatan tidak tetap kadang gaji rm500 sebulan dan saya yg perlu men4nggung perbelanjaan rumah dan sewa rumah.

ditambahkan pula dgn status wanita tersebut adalah isteri org yg ada mas4lah dgn suaminya.

Suami saya mengaku awalnya tidak berniat utk berlaku curaang tapi disebabkan suami memberi ruang utk wanita tersebut berkongs1 mas4lahnya dgn suami, lama2 mereka terbawa2 dgn perasaan dan merancang utk berkahwin bila wanita tersebut dilepaskan suaminya nanti.

Saya rasa suami ambil ksemp4tan atas keizinan saya utk berpoligam1, tapi keizinan saya apabila suami mampu kelak bukannya sekarang, dimana saya yg perlu men4nggung perbelanjaan rumah.

Saya tek.ad utk berpis4h dgn suami kerana saya cukup berk0rban dlm rumah tangga saya dan dia seakan tidak menghargai saya malah berlaku curaang ketika saya hamilkan anak sulungnyaa 7 bulan.

Saya berasa malv dgn keluarga saya, sbb saya selalu back up suami dan jaga alb suami bab2 nafkah dan sanggup tipv ibubapa saya dgn mengatakan suami yg memberi nafkah pada saya.

Soalan saya, bila perlu saya failkan k3s ceraai? adakah selepas saya melahirkan anak atau sebelum? suami bersetuju utk berpis4h secara baik.

Dan dia tidak memb4ntah. Saya berikan dia ruang utk dia perjuangkan cinta dia dgn wanita tersebut.

Saya pvtus asa utk pertah4nkan rumah tangga sbb cukuplah bagi saya setakat sini sahaja. Saya pon tidak berhubung dgn wanita tersebut, walaupon saya kenal dia siapa.

Kalau dia mahukan suami saya, saya relakan. saya undur diri. Saya tahu suami saya tak mampu utk poligami bukan sbb saya men3ntang poligami.

Saya akan besarkan anak yg bakal saya l4hirkan nanti sebaiknya. semoga Allah beri saya kekuatan dan keredhaan. Saya anggap ini adalah uj1an Allah utk saya lebih dekat dgnNya.

Mana2 warga krt yg tahu prosedur menfailkan k3s bagi isteri yg meng4ndung saya mohon komen dan bantuan pendapat dan maklumat. Dan bagaimana hak penjagaan anak selepas bers4lin? sekian terima kasih.

Sumber: IIUM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa juga untuk follow kami di Fb DUNIA MEDIA!

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak DUNIA MEDIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak DUNIA MEDIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment on "Aku dipaks4 isteri utk kahwin lagi sebab dia terlalu sibuk. Tak sangka calon macam ini yg isteri carikan utk aku"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*