Bimbang Ment4l Bip0larnya Akan Menyer4ng Semasa Dalam Tahanan, Ini Permintaan Yasin

Mahkamah Majistret Petaling Jaya hari ini menol4k permohonan Yasin Sulaiman untuk dibebaskan dengan ikat jamin, sementara menunggu perbicaraan kesnya mengedar dad4h jenis g4nja.

Majistret Zhafran Rahim Hamzah membuat keputu.san itu selepas mendengar hujah tertu.duh yang dia bimb4ng mas4lah kesihatan ment4l bipolarnya akan menyer4ng semasa dalam tahanan rem4n.

Yasin, 46, berkata dia khuatir mas4lah bipolar dihidapi sejak bertahun-tahun lalu kembali menyer4ngnya pada bila-bila masa sekiranya dia tidak mendapatkan rawatan segera.

“Saya ada ubat diberikan, tapi khuatir bila-bila masa kesihatan terjej4s.

“Saya t4kut jadi gil4 seperti pernah berlaku tiga kali sebelum ni,” kata Yasin sewaktu dihadapkan ke Mahkamah Majistret, Kompleks Mahkamah, Petaling Jaya hari ini.

Peguam belanya, Yusmadi Yusoff (gambar, bawah) turut mengambil maklum keadaan kesihatan bekas anggota kumpulan Brothers itu.

Pada prosiding hari ini, Yusmadi memberitahu mahkamah anak guamnya mengidap bipol4r kronik.

Katanya, Yasin pernah menjalani rawatan perubatan sejak tahun 2009 termasuk dimasukkan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

“Cuma, dia tak bercerita dekat orang pasal tahap kesihatannya. Itu yang bagus pasal dia.

“Proses rawatan berterusan sampai sekarang termasuk di hospital lain.

“Justeru, hak rawatannya perlu dipastikan. Dia kena dapat rawatan segera. Walaupun boleh dirawat di penjara, saya khuatir ia tidak menyeluruh,” katanya.

Menurut Yusmadi, sejak dit4han Yasin belum lagi menerima sebarang rawatan bipolar.

Pada masa sama, katanya, pengalaman dilalui Yasin adalah sesuatu yang tidak wajar memandangkan penyanyi itu sering memberi inspirasi kepada umum melalui pembabitannya dalam kerja-kerja sosial.

Justeru, Yusmadi juga berharap peminat dan rakan-rakan mendoakan urusan anak guamnya itu dipermudahkan.

“Dia perlu dibel4 sebab banyak memberi inspirasi. Tak wajar jika ada kenyataan dibuat mengenai Yasin yang dia memiliki ladang ganj4 mini.

“Saya rasa kenyataan tu perlu diperbetulkan, begitu juga kononnya memiliki sejumlah wang yang banyak,” katanya.

Yasin berdepan hukuman m4ti selepas didakw4 di Mahkamah Majistret atas pertudu.han mengedar d4dah jenis g4nja di kediamannya pada 24 Mac lalu.

Bagaimanapun tiada pengakuan direkodkan daripada tertu.duh kerana kes itu di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Yasin mengaku tidak bersal4h bagi satu lagi pertud.uhan di hadapan Hakim Norshila Kamaruddin di Mahkamah Sesyen.

Tertuduh didakw4 menanam 17 pokok ganj4 dalam pasu plastik berisi tanah merah di lokasi, waktu dan tarikh sama.

Bagi kedua-dua prosiding itu, mahkamah tidak membenarkan jaminan terhadap Yasin dan menetapkan 18 Mei ini untuk sebutan semula kes.

kredit:mkini

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Bimbang Ment4l Bip0larnya Akan Menyer4ng Semasa Dalam Tahanan, Ini Permintaan Yasin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*