Inilah 10 Pengh4lang Utama Rezeki Susah Nak Masuk Yang Mungkin Kita Abaikan Selama Ini. Mohon Kongsikan

Rezeki merupakan satu di antara sekian banyak mi5teri kehidupan. Namun, Allah Ta’ala Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang membuat aturan yang sangat manusiawi tentang konsep rezeki bagi seluruh ha.mba-ham.ba-Nya.

Allah Ta’ala melalui Al-Qur’an Al-Karim, Hadis Qudsi, atau sabda Nabi-Nya yang mulia telah memberikan berbagai kaedah pasti tentang sebab-sebab tercur.ahnya rezeki bagi seorang ha.mba.

Selain memberitahukan sebab-sebab tercurahnya rezeki, Allah Ta’ala juga memberitahukan hal-hal yang menjadi pengh.alang tersampainya rezeki bagi seorang hamba. Di antara pengha.lang-penghal.ang rezeki tersebut, ada dua pengh.alang utama rezeki yang amat banyak diabaikan.

Tidur di Pagi Hari

Banyak kaum Muslimin yang masih menyukai tidur di pagi hari. Sebahagian di antara mereka sengaja tidur setelah solat Subuh, sebahagian lainnya bersik4p acuh, tidak solat Subuh dan tidak bersungguh-sungguh untuk memperbaiki diri.

Padahal, Nabi Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda sebagaimana diriwayatkan oleh Imam Ahmad bin Hanbal, “Tidur di pagi hari menghal.angi datangnya rezeki.”

Hadis ini dikutip oleh Imam Ibnul Jauzi dalam kitab Shaidul Khatir.Jika masih tidur pagi dan berharap rezeki mengalir, ia tak ubahnya punguk yang merindukan rembulan.

D0sa

Salah satu ketentuan Allah Ta’ala yang diberikan kepada orang-orang beriman ialah terha..langnya rezeki kerana seorang ham.ba melakukan d0sa. D0sa menghalangi seorang hamba dari berbagai jenis rezeki, bukan hanya rezeki dalam bentuk material berupa uwang, benda, dan lain sebagainya.

D0sa juga boleh menghal.angi seorang ham.ba dari mendapatkan rezeki ketaatan. Dan ketaatan inilah sebaik-baiknya rezeki yang banyak diabaikan oleh sebahagian kaum Muslimin.

“Seorang hamba tidak boleh memperoleh rezeki kerana d0sa yang dikerjakannya,”

Hadis yang dikutip oleh Imam Ibnul Jauzi dalam kitab Shaidul Khatir ini diriwayatkan oleh Imam Ahmad bin Hanbal, Imam Ibnu Majah, Imam Ibnu Hibban, Imam Al-Hakim, dan Imam Al-Baghawi Radhiyallahu ‘anhum ‘ajma’in.

Alangkah bahagianya menjadi seorang Muslim dan Mukmin. Hidup sudah diatur dengan sangat baik oleh Allah Ta’ala. Dia sudah memberikan berbagai macam kaedah dan aturan yang jika dituruti hanya akan menghasilkan kebaikan.

Sebaliknya, semua jenis ketidaktaatan atau pembang.kangan hanya akan meni.mbulkan kebur0kan, baik di dunia maupun akhirat. [Pirman/Kisahikmah]

Antara lain sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK :

1 Gemar mengu.ngkit-ungk.it pemberian
2 Asyik mencan.ang perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini.
3 Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
4 Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5 Ri4k bila bersedekah
6 Banyak berbuat makslat/kemungk4ran
7 Tidak/kurang beristighfar
8 Tidak bersyukur/banyak meng3luh

Nota: Rezeki bkn sahaja dalam bentuk wang, tp kebahagiaan, peluang menyambung belajar, peluang kerja, anak, jodoh dan lain-lain.

Ada juga yg berbuat kemungk4ran tetapi tetap memperoleh rezeki yg melimpah ruah. Tp ketahuilah itu nikmat yg plg az4b di kemudian hari dan ia dipanggil ‘istidraj’. {Istighfar}

sumber:lakar media

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa juga untuk follow kami di Fb DUNIA MEDIA!

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak DUNIA MEDIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak DUNIA MEDIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment on "Inilah 10 Pengh4lang Utama Rezeki Susah Nak Masuk Yang Mungkin Kita Abaikan Selama Ini. Mohon Kongsikan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*