Bomba jumpa backpack budak dalam timbunan lumpur. Tengok Isi dalam beg buat ramai seb4k

Bencan4 banjir yang mel4nda sebahagian besar kawasan negeri Selangor dan Pahang beberapa hari lalu meningg4lkan kes4n yang sangat d4syhat terhadap mngsa yang terkesan.

Kenaikan air yang begitu mend4dak menyebabkan mngsa gag4l membuat keputvsan dengan pantas. Ada yang mengalami tr4uma yang ter0k gara-gara terper4ngkap samada di dalam kenderaan masing-masing ataupun di rumah.

Tatkala keadaan semakin beransur pulih, dengan hujan yang telah pun berhenti ketika ini, mereka yang terselamat berkongs1 kisah men4kutkan ini di ruang media sosi4l masing-masing.

Antara yang menarik perhatian pembaca mengenai satu kisah yang dikongs1kan seorang wartawan dengan penemuan satu beg kanak-kanak dalam misi mencar1 dan menyelamat yang di lakukan oleh pihak berkuasa

“Aku tengok berita tadi. Pihak bomba jumpa backpack budak berisi toys, sanitizer, face mask, teddy bear and snack(jajan) dalam timbunan lumpur. And tak jauh dari tmpt tu dorang jumpa myat budak berumur 6y/o. Kau faham tak apa aku rasa sekarang? Faham tak?? ”
Kredit: Twitter Arynaawsome

Ramai mel4hirkan perasaan simp4ti dan sayv dengan perkongslan dari wartawan tersebut

“Sedlhnyaaa ya Allah sbb teringat ke ank2 yg lebih kurang sebaya, mmg perangai suka letak mcm2 dlm beg, nk cari ape je semua ada”

Jerit4n tidak dihiravkan, pemuda berkongsl kisah sed1h mer4nduk air banjir demi selamatkan ahli keluarga

Pemuda tersebut, Syarifuddin Wan menceritakan bagaimana usaha yang dilakukannya bagi membawa ahli keluarganya ke tempat selamat, tambahan dia mempunyai seorang bay1 kecil.

Dengan paras air mencec4h leher, dia bertawakkal membawa anak isterinya mer4nduk air banjir. Tambah menyed1hkan apabila terdapat bot kenamaan yang sedang meninjav situasi terkini banjir turut menggunakan laluan yang dilaluinya ketika mer4nduk air banjir tersebut ketika itu.

Namun katanya, bot tersebut tidak mengend4hkan jer1tan mereka meminta pertolongan. Sekalipun penat, akhirnya pemuda tersebut berjaya juga tiba ke kawasan selamat, seterusnya ke rumah mertuanya yang terselamat daripada b4njir di Keramat.

Pembaca yang terharv dengan kes4nggupan pemuda tersebut menyelamatkan ahli keluarganya turut bertanyakan b4ntuan lain jika diperlukan. Malah ramai yang turut mendoakan kesel4matan mereka sekelarga.

Mngsa banjir di Kelantan meningkat, empat negeri turun
Jumlah mngsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) di Kelantan mencatatkan peningkatan malam ini, manakala empat negeri lain termasuk Selangor menunjukkan penurunan.

Bagaimanapun, jumlah mangs4 di Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan kekal.

Di Kelantan, setakat 10 malam, jumlah mangs4 meningkat kepada 1,666 orang berbanding 1,496 orang petang tadi, memb4bitkan 10 PPS dibuka kesemuanya di jajahan Pasir Mas.

Sementara itu, portal rasmi info banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melaporkan tiada sungai utama di Kelantan berada pada p4ras b4haya manakala tiga sungai mencatat p4ras am4ran iaitu Sungai Kelantan di Kampung Temangan, Machang serta Sungai Kelantan dan Sungai Golok di Rantau Panjang, Pasir Mas.

Sembilan daerah kekal dil4nda banjir iaitu Kuantan, Temerloh, Bentong, Bera, Jerantut, Pekan, Lipis, Maran dan Raub.

Dalam pada itu, Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menerusi catatan Facebook memaklumkan laluan Chenor ke Karak masih belum dibuka di kedua-dua arah manakala laluan dari Gombak ke Karak di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) sudah dibuka.

Di Melaka, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin berkata, jumlah mangs4 banjir di negeri itu berkurangan kepada 114 orang setakat jam 8 malam tadi.

“Di Jasin, jumlah mangs4 kekal 68 orang daripada 14 keluarga ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan Parit Penghulu Benteng manakala 46 orang daripada 15 keluarga di PPS Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lubok China di Alor Gajah,” katanya.

Di Perak, banjir di Changkat Jong, Teluk Intan menunjukkan trend penurunan dengan 153 orang berada di dua PPS di daerah Hilir Perak setakat jam 8 malam berbanding 182 orang petang tadi.

Jurucakap APM dan Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Perak berkata, seramai 105 orang sedang berlindung di PPS Dewan Bandaran Teluk Intan dan 48 lagi di PPS Dewan SMK Abdul Rahman Talib.

Di Selangor, Unit Pengurusan Bencana Negeri (UPBN) memaklumkan negeri itu merekodkan penurunan jumlah mangs4 banjir iaitu 18,126 orang memb4bitkan 103 PPS setakat jam 9 malam berbanding 22,250 orang di 111 PPS petang tadi.

JPS memaklumkan Sungai Langat di Bukit Changgang, Kuala Langat masih melebihi paras bahay4 iaitu 4.31 meter setakat jam 9.15 malam.

Di Negeri Sembilan, Pengarah APM negeri, Lt Kol (PA) Mohd Syukri Madnor berkata mangs4 banjir di negeri itu kekal 301 orang dengan empat PPS masih dibuka di Jelebu.

Di Kuala Lumpur, menurut aplikasi Info Bencana JKM, jumlah mangs4 kekal 314 orang di dua PPS. – BERNAMA

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa juga untuk follow kami di Fb DUNIA MEDIA!

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak DUNIA MEDIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak DUNIA MEDIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment on "Bomba jumpa backpack budak dalam timbunan lumpur. Tengok Isi dalam beg buat ramai seb4k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*