Dengar je nak kena s4man dengan KJ , ini reaksi slumber Ustaz Abu Syafiq

KUALA LUMPUR: Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin memf4ilkan s4man fitn4h terhadap bekas ahli Majlis Tertinggi Umno Lokman Noor Adam dan penceramah, Mohd Rasyiq Mohd Alwi, berhubung hantaran atas talian berkait program vaksin4si Cov1d-19.

Khairy memf4ilkan dua sam4n berasingan di Mahkamah Tinggi menerusi Tetuan Rashid Zulkifli minggu lalu, menamakan Lokman dan Rasyiq, yang juga dikenali sebagai Ustaz Abu Syafiq, sebagai defendan.

Beliau mengemukakan sam4n terhadap dua individu terb4bit berhubung siri hantaran atas talian yang dibuat antara 20 Okt lalu dan 10 Jan.

Dalam kenyataan tuntutan Khairy berkata, beliau memf4ilkan s4man berkenaan atas kapasiti peribadi terhadap Lokman kerana memfitn4hnya menerusi dua video, memuat naik gambar dalam akaun Facebooknya pada 6 Jan dan membuat kenyataan “langsung” menerusi aplikasi itu dan YouTube pada 10 Jan.

Dalam pada itu, beliau mendakw4 Rasyiq memfitn4hnya dengan melmbuat empat kenyataan dan menerbitkan tiga video dan satu gambar menerusi akaun Instagram miliknya antara 20 Okt dan 10 Jan.

Khairy juga menuntut g4nti rugi yang tidak ditentukan dan mahu defendan membuang hantaran yang did.akwa memfitn4h.

Beliau turut menuntut kedua-dua mereka mengeluarkan kenyataan menarik balik d4kwaan dilakukan dan secara terbuka memohon maaf dalam akaun YouTube masing-masing dan akaun media sosi4l lain yang dikenal pasti olehnya.

Khairy, yang juga Pengerusi Pasukan Petugas Imunisasi C0vid-19 berkata, defendan melakukan fitn.ah melalui hantaran atas talian yang mengandungi beberapa d4kwaan berhubung usaha vaksin4si C0vid-19 yang dilakukan kerajaan.

Antaranya, menu.duhnya beliau bertindak melulu dan tidak bertangun.ggjawab dalam membuat perolehan v4ksin Cov1d-19 bagi program vaksi.nasi, selain d4kwaan yang dikaitkan dengan status vaks1nasi Cov1d-19 dirinya.

(Dari kiri) Khairy Jamaluddin berkata, d4kwaan yang dibuat oleh Lokman Noor Adam dan Mohd Rasyiq Mohd Alwi mengh4kis kepercayaan dan keyakinan orang awam terhadap peribadi dan kapasiti dirinya secara profesional.

Katanya, hantaran atas talian yang dibuat oleh kedua-dua defendan adalah bertentangan dengan kepentingan awam kerana merendahkan usaha Putrajaya mel4wan pand3mik Cov1d-19.

Khairy meneg4skan bahawa beliau “bertindak dengan mengambil kira keselamatan dan kesejahteraan rakyat Malaysia berhubung pelaksanaan program vaks1nasi Cov1d-19″.

“Sifat penerbitan fitn4h defendan jelas direka untuk menjej4skan usaha plaintif, usaha semua orang di Kementerian Kesihatan dan kerajaan dalam pertem.puran sedia ada untuk mel4wan Covd-19.

“Penerbitan berkenaan menjejaskan tindak balas masyarakat terhadap Covd-19, menjejaskan data rasmi dan fakta yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan kepada orang awam,” katanya.

Khairy berkata, dkwaan kenyataan fitn4h itu menjej4skan kredibiliti dan niat baiknya, selain mengak1batkan dirinya tert3kan.

Katanya, tind4kan itu mengh4kis kepercayaan dan keyakinan orang awam terhadap peribadi dan kapasiti dirinya secara profesional.

Selain itu, tindakan berkenaan menyebabkan dirinya diseret ke dalam skandal awam, odium dan pengh1naan.

Pengurusan kes ditetapkan pada 28 Feb.

Dalam pada itu, Abu Syafiq dalam posting di IG memohon maaf dan akan mem4damkan segala video berkaitan dengan KJ

“KJ. Saya minta maaf banyak2. Maafkan saya ye. Saya akan buang semua video dan posting saya pasal Abang KJ tu. Usahlah Abang KJ bersed1h. Saya sayang Abang KJ. Semua orang pun sayang. Allah Sayang..

Pesanan terakhir saya kepada semua:

(Jangan ‘semb4h’ V4ksin Usah Per’tuh4n’kan WHO)

@khairykj

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa juga untuk follow kami di Fb DUNIA MEDIA!

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak DUNIA MEDIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak DUNIA MEDIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment on "Dengar je nak kena s4man dengan KJ , ini reaksi slumber Ustaz Abu Syafiq"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*