“Itulah kali terakhir saya melihat Rayan” Ibu Beritahu Kata-Kata Terakhir Rayan

Seorang budak lelaki Maghribi yang terper4ngkap di dalam sebuah perigi selama lima hari telah meningg4l dunia, hari ini. Kenyataan mengenai kem4tian Rayan Awram, dikeluarkan oleh dua bad.an kerajaan tempatan sejurus kanak-kanak itu berjaya dikeluarkan daripada perigi tersebut.

Menurut laporan BBC News, Rayan sudah pun meningg4l dunia ketika pasukan penyelamat berjaya menembus1 perigi sedalam 32 meter itu.

Diiringi laungan ‘Allahuakbar’

Rayan Awram yang terper4ngkap lebih 70 jam dalam lubang perigi semp1t sedalam 32 meter disahkan meningg4l dunia hari ini. Kanak-kanak lelaki berusia lima tahun itu ditemui dalam keadaan sudah tidak bernyaw4 ketika pasukan penyelamat menemuinya dalam keadaan mengiring. Pihak berkuasa Maghribi mengumumkan kem4tiannya sebelum jam 10 malam (waktu tempatan) sejurus anggota penyelamat berjaya mengeluarkan j4sad kanak-kanak mal4ng itu dari lubang perigi berkenaan.

Koresponden AP melaporkan, jasad Rayan dibalut dengan selimut kuning ketika dia dibawa keluar dari terowong yang digali pasukan penyelamat. Rakaman di media sosi4l selepas may4tnya ditemui memaparkan wajah sed1h dan su.gul ratusan anggota penyelamat sambil orang ramai berzikir. Ibu bapa kanak-kanak itu turut dilihat menuruni cer.un digali pasukan penyelamat sebelum kembali ke permukaan dan menaiki ambulans bersama Rayan. Kem4tian Rayan dis4hkan susulan kenyataan dikeluarkan pihak Raja Maghribi, Raja Mohammed VI yang menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangs4.

Ibu Beritahu Kata-Kata Terakhir Rayan

Dalam pada itu, bapa Rayan mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang telah bertungkus lumus berusaha menyelamatkan anak mereka

Menurut Ibu Rayan, kata-kata terakhir Rayan ialah ” Saya masih l4par..saya mahu berbuka puasa sekali lagi”

Abang Rayan kemudiannya membawa dua gula-gula. Rayan memberikan sedikit kepada kakaknya dan satu lagi diberikan kepada ibu

“Itulah kali terahkir saya melihat Rayan” tutur Ibu Rayan dalam nada seb4k

Kronologi kejadian

Pada 1 Februari, Rayan mengikut bapanya untuk membaik pulih sebuah perigi kering berdekatan rumah mereka. Pada ketika itu bapanya sedang sibuk, Rayan berkemungkinan bermain di sekitar kawasan perigi tersebut. Hanya setelah beberapa ketika, bapanya telah sedar bahawa Rayan sudah tiada lagi di kawasan tersebut. Puas mencari, lelaki tersebut mula tersedar yang anaknya telah terj4tuh ke dalam perigi kering.

Susulan daripada itu, lelaki tersebut telah meminta bantuan penduduk kampung. Meskipun ada individu yang sudi memberikan b4ntuan, mereka tetap berdepan mas4lah apabila kedalaman perigi tersebut melebihi 30 meter dan lubang perigi tersebut hanya berukur lilit 25 sentimeter lebar sahaja. Tidak cukup dengan itu, lubang tersebut bertukar menjadi semp1t mengikut jarak. Segala maklumat ini telah dicer4p oleh pasukan bantuan pelbagai agensi yang datang untuk membantu mengeluarkan Rayan.

Hari demi hari, pihak penyelamat mengesahkan bahawa Rayan masih hidup di bawah sana. Bekalan oksigen, lampu, air minuman dan makanan serta kamera telah dihantar ke bawah bagi tujuan mengawasi keadaan Rayan. Pihak penyelamat juga telah berfikir pelbagai cadangan bagi membantu Rayan. Sal4h satunya adalah untuk menghantar seseorang membawa Rayan naik ke atas menggunakan tali. Namun atas sebab kelebaran lubang perigi yang semakin mengecil di bawah, cadangan tersebut dianggap mustahil sama sekali. Selepas itu, pasukan penyelamat berusaha menggali keseluruhan tanah untuk sampai di kedalaman Rayan sedang berada. Bertan-tan tanah telah digali bagi menyelamatkan Rayan.

Setelah lima hari bert4rung, pasukan kecem4san berjaya mengeluarkan Rayan daripada perigi tersebut. Sejurus dibawa keluar, mereka bergegas membawa Rayan ke pusat perubatan terdekat sekali gus menamatkan operasi get1r berkenaan.

Sumber: Morocco World News & BBC News

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa juga untuk follow kami di Fb DUNIA MEDIA!

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak DUNIA MEDIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak DUNIA MEDIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment on "“Itulah kali terakhir saya melihat Rayan” Ibu Beritahu Kata-Kata Terakhir Rayan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*