“Dia Lambat Setahun”- Shila Amzah Ded4h Anak Ada ‘Speech Delay’

Shila Amzah mempunyai seorang anak lelaki hasil perkahwinannya dengan bekas suami Haris Edraki Elias. Nama anaknya ini ialah Seth Uwais yang kini sudah masuk umur 2 tahun lebih.

Tentang perihal anaknya, Shila Amzah telah mendedhkan bahawa Seth Uwais kini dishkan mempunyai dpeech delay iaitu ada 1su dengan pertuturannya, ianya lambat dari usianya.

Melalui satu entry di laman Instagram, Shila Amzah menddahkan anaknya itu berumur 2 tahun lebih namun percakapannya boleh dikatakan hanya pada umur setahun lebuh, lewat setahun.

Seth Uwais kini sedang mendapatkan raw4tan iaitu terapi pertuturan atau speech therapy.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Shila Amzah (@shahilaamzah)

“Ramai orang ada bertanya tentang anak saya, Seth punya speech delay. Dia akan masuk umur 3 tahun pada 31 Ogos tahun ni.”

“Saya diberitahu bahawa dia ada maslah dengan sensory issues. Oleh yang demikian, dia nak sampai ikut milestone macam budak lain tu agak lambat sedikit. Dia lambat dalam lebih kurang setahun.”

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh Shila Amzah (@shahilaamzah)

“Bila pergi terapi, therapist itu tidak akan terus suruh buat speech therapy tetapi dia akan start dengan occupational therapy dulu selepas itu barulah buat speech therapy.”

“Masa saya pergi check Seth Uwais di HUKM, doctor beritahu anak saya ni ada suspicion autism. Masa tu 6 bulan yang lepas.”

“Secara jujurnya, persekitaran amat memainkan peranan. Jika tak ada lagi an4sir yang mengganggu pembesaran dia. Dan kita kena banyak sabar.”

“Sekarang ni Seth makin baik, sebelum ni tak ada eye contact, kalau orang cakap dia tak layan. Selalu saja dalam dunia sendiri dan tak ada se.ntuhan fizikial. Sekarang ni dia jadi suka pel0k orang. Syukur sangat.”

Shila Amzah juga memberitahu dia ada membeli trampoline untuk anaknya itu dan berharap Seth Uwais akan suka bermain dengan trampoline.

Menerusi video perk0ngsian itu, rata-rata rakan artis dan peminat mendoakan anaknya, Seth agar cepat pulih dan turut mencadangkan beberapa jenis terapi dan rawatan buat anaknya yang mempunyai mas4lah dengan pertuturan itu.

sumber:instagram shila amzah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Jangan Lupa juga untuk follow kami di Fb DUNIA MEDIA!

PERHATIAN : KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HIN44N ATAUPUN CAC14N.

Pihak DUNIA MEDIA tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak DUNIA MEDIA juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Terima kasih.

Be the first to comment on "“Dia Lambat Setahun”- Shila Amzah Ded4h Anak Ada ‘Speech Delay’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*